monna rosa

kimoldugumubilirsinsen
aşırı komik bir olay anlatacağım

benim annem mona rosa şiirine hayrandır. iş yaparken biz nasıl ki şarkı açıyoruz, annem de şiir açar ve günde yüz milyon kez dinlediği için ben de ezbere biliyorum artık. fakat şairi kim diye hiç düşünmedim.

5 yıl önce kuzenimin lise edebiyat sınavında mona rosa şiirini kim yazmıştır diye bir soru çıkmış. kuzenim de annemin bileceğini düşünüp *kopya alert* gizlice anneme mesaj atmış: "teyzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" diye. kuzenimin "mona rosanın şairi kim" mesajı ile annemin "nevar?" mesajı çakışmış. kuzenim gidip cevaba "nevar" yazmış. hiç de sorgulamamış......... ardından annem de "sezai karakoç" demiş ama artık çok geç.... halbuki anladığınız üzere teyzeee diye seslenişe ne vaar demiş fakat boşluk bırakamamış :)

sınav kağıtlarını okurken hoca bu da ne diyerek kuzenimi çağırıyor ve diyor ki "nevar diye şair tanımıyorum, o kimmiş?"

edit: sezai karakoçun sevdiği ama başkasıyla evlendirilen kadına ithaf edilen bu şiirin kıtalarının baş harfi muazzez akkaya'dır :)
5
mdblue mdblue
Ahhahahahah harika ya. :))) hem beni güldürdüğünüz hem de ukdemi doldurduğunuz için teşekkürler sayın kimoldugumubilirsinsen. ;)
kimoldugumubilirsinsen kimoldugumubilirsinsen
ahaha her zaman sayın mdblue :)
mdblue mdblue
Hayır baş harfleri muazzez Akkayam'dır ;)) tek bir harf bile olayı değiştirebilir. :d
kimoldugumubilirsinsen kimoldugumubilirsinsen
Ay eksik yazmışım 😂 tamamladığınız için teşekkürler sayın mdblue
mdblue mdblue
Ne demek güzelim. 💙
armut
Sezai Karakoçan tarafından yazılan ikonik bir şiirdir. İmkansız aşkın eseridir. Türkçe öğretmenim tarafından bana aktarılan hikayeye göre bu şiir şöyle ortaya çıkmıştır:
Muazzez Akkaya şairimizin üniversite yıllarında gönül verdiği bir sınıf arkadaşıdır. Sezai Karakoç kendisine olan aşkını itiraf eder ancak karşılık bulamaz. Karşılıksız aşkın verdiği ümitsizlik de vardır ama şairimiz biraz da içine kapanık birisidir. Bir şiir bunun üstüne. Ve bu şiiri herkes duysun diye çok çalışıp derece ile okulunu bitirir; sırf herkesin önünde bunu okuyabilmek için. Diplomasını almak için sahneye çağrıldığında konuşma yapmak üzere aldığı mikrofona bu şiiri okur. Bir üstteki entrydeki sayın yazarın bahsettiği gibi şiirin her bir kıtasındaki ilk harfler birleştiği zaman bunun bir akrostiş olduğu görülür. Akrostiş "muazzez akkayam" şeklindedir. Sezai Karakoç şiirini bitirir ve henüz sahneden inmeden şiiri dinleyenler arasında bulununan Muazzez Akkaya ayağa kalkar, teklifini kabul ettiğini söyler. Sezai Karakoç ise şöyle cevap verir "Monna Roza bir kere yazılır"

Bu hikayenin gerçeğe uygunluğu nedir bilemiyorum. Ancak hikayenin buna benzeyen çeşitlerinin olduğunu biliyorum. Ve tüm çeşitler aynı yere varıyor: Monna Roza bir şiirdi, bir kere yazıldı. Pek çok kez okundu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol