d2 gis komitesi tavsiyeleri

selektor yapan yildiz
Hatırladığım kadarıyla bilgi vermeye çalışayım.

Şimdi, biyokimya uzun ve yer kaplıyor ama gözümüzü korkutmuyoruz çünkü siz de fark edeceksiniz ki çıkmış soruların oranı fazla. Bunun dışında biyokimyada bu yolaklar artık size uzun uzun anlatılacak. Oralarda hangi enzim nerede etki ediyor, ne şekilde aktivasyonu artıyor ya da inhibe oluyor bunlara dikkat edilebilir. Bu dediklerim tabii biraz detay çalışmaya giriyor. O kadar detaya inmeyecekseniz bu yolakların hız kısıtlayıcı basamakları vardır. Onları mutlaka bilin, bence onlar soru potansiyeli de taşır. Konuları bölüp (karbonhidrat metabolizması, lipid metabolizması...vs) onlar üzerinden gidilebilir. Düzenli bir çalışmayla halledilir diye düşünüyorum. Buradan fire vermemeniz bence önemli. Burayı neden özellikle söyledim çünkü bu ders çok soru sayısına sahip ve bu soruların çoğunu iyi bir çalışmayla yapabilirsiniz. Örneğin fizyolojide 30 soruda 2 yanlış acayip zor bir şey ancak biyokimyada bunun yapmanız çok daha olabilirliği yüksek bir durum. Özellikle yüksek almak isteyen arkadaşlar bence biyokimyada hata payını oldukça düşürmeli.

Fizyoloji için ayrıca çalışma taktiği verilebilir bunun başlığı vardı sanırım. Ben hakim olsam ben verirdim ama ne desem yanlış olur:). Fizyolojide bizde çok değişik sorular geldiğini hatırlıyorum. Hipoksiyle ilgili bir soru vardı mesela "ne alaka?" Demiştim ama sorulmuştu artık.
(bkz: fizyoloji)

Anatomi nasıl çalışılması gerektiğini hâlâ çözemedim diğer ders. Omentum majus gibi, periton gibi, fascialar gibi zar yapılar var; onları hayal etmesi, kafada canlandırması biraz zor Allah yardımcınız olsun yani ne diyeyim:). Abdomen anatomisinde atlasa ağırlık verebilirsiniz. Detay soru gelebiliyor bizim pratik sınavımızda Vena prepylorica sorulmuştu. atlasa bakarsanız eğer çok küçük bir damar ancak soru olarak geldi. Genel cerrahi stajını bitirmiş bir d4 olarak, Anatomi hakkında diğer söyleyebileceğim şey genel cerrahide buralara atıfta bulunuluyor, ilgisi olan arkadaşlar ona göre dikkat edebilirler. Örneğin aortun dalları karşımıza çıkıyordu ama çok küçük dalların (işte bu ramus bilmemneus gibi upuzun, ismini telaffuz bile edemediğimiz damarlar) ilerisi için o kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. Temel şeyler ileride gelir ama.

Histolojide pratiği ihmal etmeyin eğer imkan varsa. Ben "en azından karaciğeri tanırız be oğlum!" deyip pratik sınavdan sıfır çekmiştim, üstelik karaciğer de gösterilmişti:(

Bu entryi biraz hani önden nasıl bir şey çıkacağını aklınızda canlandırmak, farklı alternatif fikirleri göstermek için yazayım dedim. Bunların hepsi subjektiftir. Ders çalışma olayı da bence kişiden kişiye değişir. bir ders için böyle çalışılır diye bir genel kural olmaz kanaatimce. "Ben böyle yaptım, böyle olmalı." Gibi bir iddiam yok. Kendi çalışma tarzınızla en yüksek notları alırsınız diye düşünüyorum. Şimdiden kolay gelsin. Umarım komite sonrası burada pozitif duygulu sınav entrylerini okumak nasip olur;)

Edit: bkz eklendi
Edit 2: imla. Diyip nedir yav deyip olacak o.
ileleualatyr ileleualatyr
Kendi adıma çok teşekkür ederim entry için, sağ olun sayın yazar
selektor yapan yildiz selektor yapan yildiz
Rica ederim
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol