Pablo escobar da eminim ötekileştirilmiştir de öyle başlamıştır uyusturucuya. Hatta ww1'de eminim payitaht yanlıları sırf abdülhamidi ötekileştirdik diye o tarafa geçmişlerdir.
sn. gri yorumumu armuta keşleri görünce yolunuzu değiştirmeyin dediğiniz için -onun size verdiği cevabı görmeden önce- yazmıştım. ama sonrasında yazılanlardan, verilen örneklerle neyin nereye çekilmek istendiğini anlamadığımdan hiç bu tartışmada olmak istemediğime karar verip yorumumu sildim. dilerim hayatta hep gönlünüze göre insanlarla karşılaşırsınız :)
ne haddimize diye düşünüyorum. ben kimim de birilerini ötekileştirme hakkına sahip olayım? ya da kimin beni ötekileştirmeye hakkı var? açık kapı bırakılmaması gereken bir konu bence bu. insanların inisiyatifine bırakırsak herkes birilerini ötekileştirir. herkes birilerini aşağıda ve değersiz görür. ve bunun sonucunda hiçbir zaman bir şeyleri yakalayamayız, bir yerlere ulaşamayız. tüm insanlar sırf insan oldukları için bile değerlidir. unutmayalım. :)
Birisi keş diye toplumdan dışlanmış olabilir. Fakat dışlanmış kişiyi dışlandığı asıl konu haricindeki insani yönleriyle değerlendirmek için çabalarsanız dahi büyük olasılıkla insani yönlerinin rahatsız edici olduğu biriyle karşılaşacaksınız. Çünkü toplumdan dışlanan insanlar hem gözümüzle göreceğimiz hem de göremeyeceğimiz yönleriyle bir sürü rahatsız edici özelliğe sahiplerdir. İnsanoğlu az hatayı tolere eder. Az hatalı insan topluma karışır. Ancak hatanın kendisi gibi yaşayan insanlar kimse tarafından kabul görmez. Topluma karışamazlar. Ötekileştirilirler. Keş birinden iyi bir insan çıkacağına inanmak boş bir çaba değildir. Fakat keş birinden iyi biri çıksın diye beklerken bütün keşlere iyimser yaklaşırsak muhtemelen zarar görürüz. Kendimizi tehlikelerden korumak için ötekinden uzak durmaya meyilimiz vardır. Ötekilerin öteki olma ön yargısından kurtulma şansını yakalamaları için ise kendilerini kanıtlamaları zorunluluk haline gelmektedir.
Edit: ötekileştirme örneğini kötü biri üzerinden göstersem dahi toplum bazen ötekileştirme işini çirkin yerlere çekiyor. Böyle durumlarda öteki olan kötü bir tutum sergilemese dahi kendini kanıtlamak zorunda kalabiliyor. Hepimiz bir şeyleri ötekileştiririz. Çünkü hepimizin ön yargıları vardır.
Türkiye'de müslüman olmayan biri olarak; yakın arkadaşlarım hariç herkesin bana yaptığı, hatta sözlükte bile gördüğüm ilginç bir hadise. bu durumdan oldukça sıkıldım, herkes sizin inandığınız şeye inanmak zorunda değil. ayrıca hoşgörü gösterdiğiniz insandan hoşgörü beklemek de oldukça doğal. herkese iyi akşamlar diliyorum, umarım bir gün siz de hoşgörü göstermeyi öğrenirsiniz çünkü islam da bunu emrediyor.
İnsanı insan olduğundan sevmeli saygı duymalıyız. Dilerim ki herkesin birbirinin görüşüne saygı duyduğu, hırçınlaşmadan veya diğerinin görüşüyle dalga geçmediği günler ve zamanlar yaşarız. Kim neye inanıyorsa inansın bırakın! Rica ediyorum kimin kimden bilgili olduğu da hiç belli olmaz. Birbirimizi tanımıyoruz bile. Saygıyı ve sevgiyi hiçbir zaman bırakmayalım lütfen. Zaten beğenme ve beğenmeme tuşu bunun için var ekstra zarar verici yorumlarda bulunmak, eksi verildiği için de kötü konuşmak hoş değil. Herkes biraz sakin olup, her zamanki hoş sohbetlerimize ve saygılı tartışmalarımıza dönmemizi diliyorum ❤️
Akıl kârı değil şu an yaşanan şey. Bu ülkeden bir cacık olmayacağını her mecrada gösteriyoruz kendim de dahil. neden siyasi görüşe veya dini inanca göre iki tarafa ayrılıyoruz arkadaşlar? taraf olmak zorunda hissettiğimiz alan neden bunlar. Biz ve siz, diğerleri bu sınıfları neden inanca göre ayırıyoruz. Ayrıca geçen haftaya kadar sizli bizli, sayınlı konuşulan ve gayet orijinal bir alan olan sözlüğü köy kıraathanesine çevirmeye gerek yok "kardeşim", sürekli eleştirdiğimiz 60-70 kuşağı siyasetçiler gibi olmayalım. fikrimiz negatif etki alınca köpürmeyelim ;).