batının doğuya üstün olma sebepleri

ileleualatyr
İnsan hayatının gerçekten bir değerinin olmasıdır. George Floyd'u öldüren polisin şu an elini kolunu sallaya sallaya gezememesidir, terör saldırısının sonucunda bir kınamayla sorunun hallolduğunun düşünülmemesidir, eğitim sisteminde çocukların oyuncak edilmemesidir, devlet için halk değil halk için devletin var olmasıdır, zamanında kadınları cadı diye yakan kilisenin skandalları ortaya çıktığında şu an o kiliseyi görevlilerin başlarına yıkabilmeleridir sebep. Başbakana hesap sorabilmeleridir(boris johnson'a ayar çeken ingiliz abi vardı mesela), en çok bilime değer vermeleridir mesela. Siz hiç Abd'den Afganistan'a beyin göçü verildiğini gördünüz mü?Bundan seneler evvel annemin çok zeki bir İranlı öğrencisi vardı, annesi babası doktordu ve Kanada'ya göç ettiler. Siz hiç Kanada'dan İran'a dönen birine şahit oldunuz mu? Şu an Ortadoğu'da hoşgörü sadece kendinden olana varken, mezhebi farklı diye insanlar öldürülürken o mezhebi farklı insanların Batı'da inançlarını yaşayabilmeleridir. Uzakdoğu'da halkı açlıktan kırılırken ülkedeki tek obezin yöneticilerden biri olması mıdır medeniyet? Hiç sanmıyorum. Doğu'nun müthiş bir kültürü var çünkü ilk uygarlıkların vatanı bu topraklar. Bizim küçücük ülkemizde bile onlarca farklı medeniyet kurulmuş zamanında. Bu müthiş kültürün şu an inanılmaz bir şiddet kültürüne dönüşmesinin Batıyla alakası olduğu kadar bizimle de alakası var. Zamanında İslam'ın altın çağında medreselerde din dışı dersler rahatlıkla okutulurken Avrupa'da dünya düz değil dedi diye insanlar idam edilirken ne oldu da bir anda bu kadar yozlaştık? Bunun cevabını da aynaya bakarak vermeliyiz sanırım. Batı sömürdüğü şeyleri doğru yere harcayarak gelişti, acımasız mı evet sonuna kadar öyle.İnsanlık dışı mı, evet kesinlikle ama devletin duygusu olmaz, bunu da unutmamak lazım. Doğu da bir zamanlar güçlüyken sömürdü diğer güçsüzleri. Güçlü her zaman güçsüzü sömürür, mesele eline geçenleri nereye kullandığında. O kaynakları yöneticiler altındaki tahta harcarsa bir süre sonra kaynaklar tükenir, olan zavallı halka olur. Osmanlı zamanında oldukça zengin toprakları ele geçirip sömürmedi mi?Demek ki olay sadece sömürgecilikte yatmıyor.
objector objector
Çok güzel yazmışsınız. Önce çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Avrupa ve Amerika'nın tarihte yaptığı katliamları gözleri dolarak okuyan bir kişi olarak söylüyorum bunları.
ileleualatyr ileleualatyr
Teşekkür ederim,kesinlikle ne olursa olsun insanca bir davranış değil fakat bu sömürgecilik sadece Batı'ya özgü de değil.Keşke bunu kabul edebilsek.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol