Hiçbir faydası olmayan şeydir. Zararı faydasından çoktur. İnsanların kredi çekmesini, yatırım yapmasını engeller. Devlete borç demektir. her zaman devlet bütçesinde çok büyük bir yer kaplamıştır ve halk da bu borcu kapatmakla yükümlü olmuştur.
Eğer halk düşük faizden parayı alıp tüketime harcarsa ülkeye düşük faizin hiçbir kârı olmaz. Ama çektiği krediyi yatırıma üretime harcarsa işte o zaman düşük faiz işe yarar.
Düşük faizde halkın kredi talebi fazla olacağından banka talebe yetişmek için parayı fazla basma ihtiyacı duyar. Paraya ulaşım kolaylaşır ve paranın gerçek değeri düşer. (bkz: dolar kuru)
sıkıntı işte burada başlar. Düşük faizde paraya ulaşım kolay olduğundan bazı şeylerin fiyatları artmaya başlar. Çünkü 3-5 yıl önceki paraya ulaşmakla günümüzde ulaşma zorluğu değişmiştir. (Piyasada paranın fazlalığı artmıştır) buna günümüzde enflasyon deniliyor biliyorsunuz ki.
Yüksek faizde ise halkın paraya ulaşması zorlaşır. Banka para basma ihtiyacı hissetmez. Halk kredi çekemez sermaye bulamaz. Paranın değeri korunur. Paranın değeri korunur ama olan şudur. Borcu olan fabrika faizin altında ezilir batar, fabrika kuracak hüseyin abi para bulamaz fabrikayı açamaz.
Görünen o ki dostlar işte bu kur-faiz-enflasyon üçlemesi sıkıntılıdır.
Düşük faizde ekmek bulabilirsin ama her gün zamlanır bu ekmek.
Yüksek faizde o ekmeği satacak fırın bulunmaz.
Umarım bazı şeyleri sitedeki kurallar çerçevesinde anlatabilmişimdir. .
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?