tanrının varlığını kanıtlayabilir misiniz

poyrazkarayel
Kanıtlayamayız. Gerek inançlı gerek inançsız bakış açısından baktığımızda da böyle olması elzem. Şimdi kanıt kelimesinin anlamına bakalım "bir şeyin doğruluğunu ispatlayan belge".

Mantığımızı bir kenara koymadan devam edecek olursak eğer imtihan yani bir sınanmanın söz konusu olduğu bir olgunun içerisinde olduğumuz varsayıyoruz. Ki adı üstünde biz buna inanç diyoruz kelime kökü inanmak. İnanmak "bir düşünceye çok sağlam bir biçimde, içten, gönülden bağlı bulunma, güvenle doğru sayma" doğru sayma, bağlanma demek. Ki Kuran'da' da inananlar iman edenler diye hitap edilir.

Metafora dökecek olursak: karşı kaldırımdaki arabanın varlığına inanmayız varlığını biliriz. Sokakta yürürken kulağınıza çalınan ezgi elbet bir enstrümandan çıkar kimseyi buna inandırmaya çalışmayız, biliriz.

Ezcümle tanrının varlığı kanıtlanabilir bir durum olsaydı insanların tabi tutulduğu şeyin adı imtihan olmazdı. Ve bu kanıt elbet peygamberlerin elinde bulunurdu onlar da yaşamları boyu mücadele edip, dini anlatıp, zorlu bir yaşam sürmezlerdi var olan kanıtı sunmak gayet yeterli olurdu hatta peygamberlere gerek bile kalmazdı ama durum bu değil. Konu inanmak.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol