meleklerin payı

gri
viski, bira gibi malt içkileri fıçıda dinlendirilmek durumundadır. çünkü ilk yapıldıklarında bulunan yüksek alkol oranları onları sert ve görece içilmesi zor içkiler yapar.

fıçı tercih edilmesinin temel nedeni ise kısaca şöyle: gözenekli yapılarıyla alkolün kontrollü oksidasyonunu (yumuşamasını) sağlamaları ve meşe kerestesinin organik aromalarının (mesela bal, karamel, vanilya) içkinin fıçıyı aşındırmasıyla içkiye geçmesi

ancak alkolün oksidasyonu, içkinin azalması anlamına geliyor. nemin ve sıcaklığın fazla olduğu durumlarda viskinin %16'ya varan buharlaşma oranı var. neyse ki ana vatanı iskoçya'da bu oran ortalama %2 kabul edilir.

basit bir hesapla 100 litre viski ile başladığınız dinlendirme yolunda, 10 sene sonra elinizde ≈80 litre viskiniz kalacaktır.

bilimsel olarak anlamak kolay, fakat eski insanların kimya bilgisi yoktu. dolayısıyla eski insanlar bu kaybolan viskiyi açıklayamaz ve onu meleklerin içtiğine inanırlardı. bu yüzden bu kaybolan miktar "meleklerin payı" olarak romantize edilmiş, viskilerini korumaları karşılığında bir miktarını içtikleri düşünülmüş :)

şuraya da giderek yıllanan viskiler koyuyorum, giderek meşenin rengini de alıyorlar


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol