usmle

wenatrordet
Amerikada uzmanlık düşünenler, bunun sadece sınavla bitmediğini bilmeliler. Sizden her alanda gelişmiş olmanız bekleniyor ki dünya çapında yarıştığınız insanlardan bir farkınız olsun. Başvurunuzu yaparken yanılmıyorsam min 3 maks 4 LOR (letter of recommendation) yani tavsiye mektubu istiyorlar. Bunların türk doktorlardan olmasındansa tahmin edileceği üzere amerikan doktorlardan olmasını tercih ederler. Önerilen de 3 amerikan + 1 türk (dekanınız veya kendini kanıtlamış sizi iyi tanıyan bir hocanız). E tabi bu mektupları almak için de amerikaya staja gitmeniz gerekiyor. Hands-on ve hands-off türleri var bu stajların. Hands-off'ların cv'nize pek bi katkısı olmasa bile LOR almak zaten bütün amacınız. Daha sonra da yanılmıyorsam en az 2 hands-on experience istiyorlar ve siz tabi yine mektup almak için kapışacaksınız milletle. Bütün bu stajlar için yine ciddi bir miktar para gerekiyor. Bu toplam süreç minimum 15k$ olarak hesaplansa ben 20k'dan azı yetmez diye düşünüyorum. Staj süresince barınmanız ve ihtiyaçlarınız, uçak biletiniz vs hariç bir de staj yapacağınız kurum sizden ek ücret talep edebiliyor. Örneğin harvard sizi kabul etti ama gidebilmeniz için 5k$ civarında bir ücret daha istiyor. 1 ay için.

Başvuru süreci yaklaşık 1 yıl alıyor. Başvurunuzu yaptıktan sonra sizi kabul eden yerler var ise, mülakat tarihlerini ayarlayıp gidiyorsunuz. Mülakatlardan sonra hastaneler kendi içlerinde bir sıralama yapıyorlar ve tuhaf bir algoritma ile yeriniz belirleniyor. Match sistemi bu. Mart ayı match ayıdır, mart ayında sonucunuzu öğreniyorsunuz ve temmuz 1 iş başı. Tebrikler. Başvuru hakkında da, araştırırsanız competitive branşlar var ve onlara girmeniz oldukça zor. İmkansız diyip moral bozmak istemem ama daha da zorlaştırıcaklar önümüzdeki yıllarda. Step 1 pass/fail olacak 2022'de, önceden step1 puanı çoook önemliydi bütün yük step 2 ck'e yüklenicek. Ayrıca branşlara öğrenci seçerlerken de ırkçılık had safhada.

Başlangıçtan son ana kadar hatta belki çalışırken bile sürekli rekabet halinde oluyorsunuz. Hasta mı geldi, üstüne atlıyor herkes ben bakıcam diye. Sınavlar zaten asla bitmiyor. (Hoş, Türkiye'de bitiyor mu sanki de burayla karşılaştırmıyoruz şu an) USMLE sınavları TUS'a göre çok daha mantıklı sorulara sahip en azından o içinizi rahatlatabilir.

Uzmanlığınızı yaparken yıllık 55-65k$ ücret alıyorsunuz. Bitince zaten çok ciddi miktarlardan bahsediyoruz. Çok yüksek kazanan branşlar zaten competitive olanlar. Ama şöyle ki yıllık 200k ile 1 milyon $ arasında değişebiliyor maaş. Tabi bundan bi %25 vergi kesintisi oluyor yanılmıyorsam. Bu arada dünyanın parasını kazanacaksınız ama yıllık 2 3 hafta anca izniniz olacak. Genel cerrahlar 2 hafta yapıyormuş genelde.
Bu yola girecekseniz tusu musu unutun ve hayatınızı buna adayın ckskxks idealist olmanız lazım. Eğer becerirseniz sonucu çok kazançlı, girdiğiniz borcu 2 ayda kapatırsınız. Ayrıca amerikada tıp okuyanlar gibi premed ve med schoola 400k$ bayılmamış olursunuz, onlarda çoğu insan uzman olunca hayata net -400 bin $ borç ile başlıyor.
E tabi amerikanın başka yönleri de var, kapitalistliği var. Bi sosyal devlet değil çocuğunuzun kreşine bile bir ton para vereceksiniz ki ünileri hiç anlatmayayım. Uçlar ülkesidir amerika. İyice araştırın. Türkiyeden giden insanlar var ama ben pek competitive branşa girmiş birini görmedim o yüzden onları da pek ciddiye alamadım doğrusu. Adam patolojiye girmiş ben beyin cerrahisi (uzmanlık 8 yıl bu arada) için öneri arıyorum, o tecrübe etmemiş ki.. ama bi dolu kaynak var doğrusu. Cidden isteyen yapar.
Çok yazdım kusura bakmayınız.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol