Sonunda bugün dönem 2nin de sonuna geldik. İnşallah bütün emek verenler ve ben büte kalmadan sınıfı geçeriz.
Varlığını sanırım geçen yıl derste tesadüf eseri öğrendiğim hpv'nin özellikle kanser yapıcı türlerine karşı yüksek koruyuculuk sağlayan aşı . Ben daha büyük yaşlardaki kadınlara hitap ettiğini sanıyordum ama tam aksine en uygun yaşlar 12-20li yaşlarmış çünkü virüsle ne kadar az karşılaşıldıysa aşının koruyuculuğu o kadar daha etkili oluyormuş. Uygulanışı da gayet kolay normal aşılar gibi koldan uygulanıyor tek farkı 2 ya da 3 dozdan oluştuğu için takip gerekeceğinden kadın doğum doktoru vuruyor onun haricinde herhangi bir muayeneye bile gerek yok diye biliyorum. Ben ilk dozunu pazartesi vurduracağım. İlginizi çekerse bilgilendirmek istedim ya da bilginiz varsa sizlerden de bilgi almak isterim:)
doktorumun verdiği bilgiye göre genelde yurt dışına çıkmayı düşünen kızlar ve aile öyküsünde kanser olanlar yaptırıyormuş. bana nasıl haberdar olduğumu sorunca derste duyduğumu söyledim sanırım çok sık yapılmıyormuş ama riske almaya değmez bence maddi imkan varsa. yan etki olarak da vurdurduktan sonra 10dk fln belli belirsiz bir yanma oldu onun haricinde herhangi bir sıkıntı yaşamadım. özellikle yakın akrabalarda kanser öyküsü olanlar mutlaka vurulmalı.
Tıp okumasaydım çalışmak istediğim bölüm olurdu. Yönetmenlik özellikle çok hoş geliyor. Kendi bakış açından yeni bir dünya oluşturuyorsun ve insanların seyrine sunuyorsun. Çok ışıklı bir hayat gibi ama kötü taraflarının da çok olduğu aşikar maalesef.
Farkındalık için entry giriyorum ben de. Gerçekten birine verilebilecek sağlıktan daha değerli hediye olamaz sanırım.Aşırı derece olan kan verme korkumu yenebildiğim zaman mutlaka yapmak istiyorum tıp bitmeden. Daha klinik öğrencisi değilim ve çok bilgim de yok aslında donör için herhangi olumsuz sağlık sıkıntısına neden olma gibi bir durumu var mı prosedür tam olarak nasıl işliyor daha detaylı konuşulabilir başlıkta benim gibiler için:)
donörde olabilecek hiçbir yan etki yok :) ilk başta halsizlik olabiliyormuş (bende o bile olmadı) he bir de en fazla iğneden dolayı acı olabilir ama o da ne kadar olabilir ki? hastanede, eğer şanslıysa evde haber bekleyen hastalara iğne canımı yaktı demek biraz abes olur sanki :) her türlü soru cevap için http://www.belkidesensin.org/s-s-s/ buraya bakabilirsiniz. İşleyiş ve kendi tecrübem için (ki ben hem donör hem de hastayım :D) https://blog.gutfsozluk.com/bugun-benim-ikinci-dogum-gunum/ buraya bakabilirsiniz. her soruyu da detaylıca açıklayabilirim yeter ki isteyin sayın yazarlar :))
Teşekkür ederim bilgilendirme için sayın yazar. Size ve şifa bekleyen herkese en kısa sürede sağlık diliyorum🌸
Teşekkürlerrrrr
Uzun zamandır girmediğim sözlüğe girme amacım da tamamen biraz da olsa bilinçlendirebilmek. Maalesef ki çok kaliteli markalar altında marka ismine veya tasarıma güvenerek cildimiz için çok da sağlıklı olmayan yüksek oranda poliamid akrilik elastan vb içerikli kıyafetler satılabiliyor.
Bu arada bu konuyu hala araştırmaktayım. Yanlışım varsa düzeltirseniz ve viskoz hakkında daha detaylı bilginiz varsa da sevinirim.
En sevdiğim ders hatta o kadar seviyorum ki ilerde temel bilimler düşünmeme sebep oluyor. Genelde konuya başlamadan önce yapıları atlastan uzun uzun inceliyorum konuyu okurken de dipnotları okumak gibi geliyor. Bana ilkokuldaki resimli kitapları hatırlatıyor özellikle diğer derslerde sayfalarr dolusu siyah beyaz konular hoca eklemelerinden sonra yanda renkli renkli bazen yarım sayfa bir sayfa resimler çalışırken bir hoş geliyor.
Bunu yarın öğrenicem sanırım sözlük nöroanotomi sonuçları açıklanacak. Heyecandan kardiyo için çalışamıyorum hala dönem 1 miyim neyim ya:(. Neyse her beğeni inşallah yüksek alırsın olsun ehehueue
60üstü geldi sözlük çok mutluyum :) tüm artılayanlara teşekkürler🎊
Kaşıntı, pullanma, kızarıklık, kuruma, yanmaya sebep olabilen tam bir tedavisi olmayan illet deri hastalığı. Genetik yatkınlık, stres, düzensiz beslenme ve düzensiz uyku gibi nedenlerle alevlenme görülebilmektedir yani biraz prenses gibi yaşamak zorunda bırakabilir. Özellikle scalp, kaş üstü, burun kenarlarında daha sık görülür. Atak dönemlerinde pahalı şampuanlara bir dünya para bayılıp da etki etmesi için haftalarca düzenli kullanmanın tetiklediği stresle tekrar kısır döngüye sokabilir. Bilimsel bir dayanağı var mı ya da tetikler mi bilmiyorum ama sanki sivilce tedavi sürecimde kullandığım asitli ve retinollü kremler yağlanma kurutma döngüsünde iyice yüzümde azdırdı bu hastalığı.
Bende en etkili olan faktör sanırım ki stresmiş. Bir kaç özel sebebin ve sıkıntılı bir sınav döneminin ardından şampuanın birden bire mucizevi etkisi olmadıysa stresin azaldığı zaman yara olan yerler birden kendini toplamaya başladı. Hatta bu dönemde saçımı aşırı kuruttuğu için bir süre SD için olan şampuanıma da ara vermiştim. Sayın yazar arkadaşlarımdan birinin tavsiyesi üzerine dermadolinin selyum şampuanına dönmüştüm ve pirdolinden çok farklı etkisini gözlemlememe rağmen daha iyi olduğunu düşünüyorum en azından onun kadar kurutmadı. Aşırı kurutma problemi için seranem de rutine eklenebilir ben deneyimlemedim sadece düşünmekteyim çünkü arada daha krem yapılı Pantene şampuanları fln kullandım kurutmasın diye. Ama dediğim gibi dermatologumla paylaştığım üzere bendeki en büyük tetikleyici stres ve saçlarımla da fazla uğraşmaktı.
"Renkleri duymak, şekilleri tatmak"(Tübitak)
Taktil agnozi, vizüel agnozi gibi sınıflandırabileceğimiz türleri de vardır ki bence bu ilginç durumun da en ilginç özel tiplerinden biri prosopagnozi. Prosopagnozide kişi yüzleri görebilmesine ve görüşünde bir sıkıntı olmamasına rağmen yüzleri anlamlandıramaz ve yüz körlüğü çeker. Öyle ki kişi kendi yüzünü bile ayırt edemeyebilir. Bu hastalık polisiye filmlerde de kendisine yer bulmuştur ben de son olarak arkadaşının cinayetinden sorumlu tutulan prosopagnostik bir adamı konu alan güzel bir kısa filmi linkleyim.
Bayılıyorum. Absürt karakterler, efektler, pastel veya çok canlı renklerle tema, karakterlerin kostümleri... Severek izliyoruz.
Online da olsa girdiğim ilk ciddi pratik sınavından sonra kesinliklee katıldığım önerme. Ne kadar çok atlas tararsanız (pandemi dönemi de ödevleri düzgün yaparsanız +1tekrar) o kadar daha rahat akılda kalıyor. Çoğu teorik soruda bile atlas görüntülerini aklıma getirerek çok daha rahat çözdüm. Fizyoloji için bile özellikle nörodaki hastalık semptom kısımlarında
slaytlardaki resimleri bulguyu hayal ederek daha rahat hatırlayabildiğimi fark ettim.
slaytlardaki resimleri bulguyu hayal ederek daha rahat hatırlayabildiğimi fark ettim.
Ters bir yaklaşım olarak aslında çok da istemeyerek tıpı yazdım. Şuan çoğu isteyerek tıp yazan insandan daha çok seviyorumdur büyük ihtimalle. Eğer tercih etmeden önce önyargıyla burayı okuyup isteyerek yazmış o bile sevmemiş gibi düşünenler oluyorsa en büyük tavsiyem önyargıyı bırakıp iyice araştırıp düşünmeleri. Bırakmak konusu içinse komite yaklaştıkça herkesi yokluyordur bu düşünce bence ama genel olarak seçtiğim için mutluyum.
Tabiki şuan fakülte hayatı özelinde konuşuyorum meslek hayatı için mutlaka her uzmanlığın farklı dinamikleri vardır.
Tabiki şuan fakülte hayatı özelinde konuşuyorum meslek hayatı için mutlaka her uzmanlığın farklı dinamikleri vardır.
Açılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bana eğer ileri zamanlara da kalabilirse dönemler arası güzel ve faydalı aktarımların olabileceği gazi tıpa özgü bir sözlük olması gerekiyor gibi geliyor. Girdiler artıkça hey gidi zamanlar bizde şöyleydi şimdi nasıl olmuş gibi nostaljik bir hava da yakalayabileceğini düşünüyorum.Bu platformu ellemeden ayrı genel sözlük kurulabilir tabi ama yamulmuyorsam zaten bu amaçla kurulan tıbbiyeli sözlük hala aktif diye biliyorum.
Hiç çıkmış çıkmayan apayrı sorulardan oluşan bir sınavdı. Hocalar iyi ters köşe yapmış.
Alt dönemlere tavsiye pratik için klinik anatomi teorik içinse radyografi konularını atlamamak. Belki pandemi diye daha resimli bir sınav oldu ama göz ardı etmemek gerek.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?