sanat sanat için midirsanat toplum için midir

sokratesla
sanat toplum içindir. çünkü sanatı tam olarak “bir duyguyu hissedenlerin bu hissi başka bir insana kasıtlı olarak aktarma eylemi” şeklinde tanımlayabiliriz diye düşünüyorum.
red
sanat yalnızca sanatçının kendisi içindir. sanatçı sanatını sanat için ya da toplum için yapmayı tercih edebilir ancak ne düşünürse düşünsün her seçimi kendi zevklerinin bir sonucu olacaktır.
armut
Sanat, sanatını yapan kişi içindir. Bir insan tanesi içinden gelenleri somutlaştırıyor diye o insanın duygularını niye birilerine/bir şeylere mal etmek zorunda hissediyorlar bilemiyorum. Sanat sanatı yapan kişi içindir. Sanat benim içindir. Ben sanatımı icra ederken izleyicilerin bana hayran olduğunu fark edip bundan hoşlandığım takdirde sanatımı icra ederken sanat münafıklığı yapıyorsam artık benim içim değil toplum için olur.
prime
İki grup var bence. Sanatını sanatı sevenler için yapanlar ve sanatını kendi için yapanlar. Örneklerle biraz daha açıklayalım. Fernando Pessoa'nın birçok eseri ölümünden sonra yayınlanmıştır. Ki bunda kendi rızası da yoktur bildiğim kadarıyla. Vasiyetinde kitaplarının yazılı olduğu bir sandığın yakılması istenirken yakın arkadaşlarından biri kıyamaz ve zamanla yayınlamaya başlar. Bu örnekte Pessoa bu eserleri kendi için icra etmiştir. Diğer tezim içinse vurgulamak istediğim nokta şudur. Bir sanatçı bir eseri yazdıktan sonra toplumun beğenisine değil bakın önüne sunuyorsa burada sanatsever ile bir etkileşime girme isteği mevcuttur. Bu noktada da şunu vurgulamak gerekir sanatçının kendi iradesiyle paylaştığı eserlerinde sanatçı ne ne düşünürse düşünsün bir toplum için bir çalışma vardır. Lakin bu çalışma toplumun tamamına değil sanatı seven kısmına yönelik bir çalışmadır.
margauerite gautier
Olağanüstü haller ve çocuklara ders verme kaygısıyla anlatılan masallar dışında Sanat sanat içindir diye düşünenlerdenim. Olağanüstü hallerden kastım da, mesela bir savaş esnasında kurtuluşu sağlayacağına inanılan ideolojilerin sanat aracılığıyla topluma ulaştırılmasının amaçlandığı, Halide Edip'in de güzel bir örneği olduğu gerçekten olağanüstü haller. Onun dışında toplumun geneline hitap etmeye çalışmanın sanatın kalitesini düşüreceği inancındayım. Çünkü dünyanın her yanındaki toplumların çoğunluğunu sanattan çok iyi anlayan zevkli insanlar değil, sanattan pek anlamayan kişiler oluşturur (lütfen ofansif algılanmasın, muhtemelen ben de 2.grupta yer alıyorum:)) Mesela türk televizyonundaki diziler, toplum için yapılan sanatın en acıklı sonuçlarıdır bence. Neticede televizyon kanalları tarafından "toplum için sanat" değil "sanat için sanat" düsturu benimsenmiş olsaydı, bugün televizyonda seyrediyor olduğumuz şeyler çok daha farklı olurdu. Diğer yandan Fazıl say ise sanat için yapılan sanatın ülkemizdeki en güzel sonuçlarından biri. Kendisinin eserleriyle kimseye bir mesaj vermek ya da toplumun geneline hitap etmek gibi dertleri yok, meydana getirdiği eserler sanatın en saf hali. Arada çeşitli gazetelere manşet yapılan açıklamaları olmasaydı belki bu kadar bile tanınmıyor olacak, sadece klasik batı müziğine ilgisi olan insanlar tarafından bilinecekti. Çünkü "toplum için sanat" böyle sonuçlar doğurur. Veya Fazıl Say, toplum için sanat amacıyla hareket eden bir sanatçı olsaydı belki de kendisi bir pop şarkıcısı olacaktı.
Bazen sonuçtan sebebe gitmek daha kolaydır. Toplum için veya sanat için sanat fikirlerini savunacak nedenler aramaktansa, bu iki fikrin de nasıl sonuçlandıklarına yani ürünlerine bakarak çıkarım yapmaya çalışmak da değerlendirilebilecek bir seçenek bence. Bu yüzden Entry'mi "ikisini de dene, tarafını seç" sloganıyla sonlandırmak istiyorum😄
6
mdvociferous mdvociferous
Bence "toplum için sanat" ile "toplumun çoğuna hitap eden sanat"aynı şeyler değil sayın yazar
ruhsuz ruhsuz
Bu yorumu yazmaya geliyordum sayın mdvociferous:)
margauerite gautier margauerite gautier
Sayın ruhsuz, sayın mdvociferous kesinlikle sizlere hak veriyorum. Başlıktaki soru aslında çok uzun zamandır muhatap olduğumuz bir soru ve bu soruyla tanıştığım günden beri dönem dönem yakın hissettiğim cevap değişiyor, dolayısıyla henüz kendimin sabit bir fikri yokken size itiraz edebileceğim bir nokta göremiyorum:) sadece Şu an, sanat için sanat görüşüne daha yakınım. Bu entry'yi yazarkenki düşünce biçimimi soracak olursanız eğer; spesifik bir ön ek kullanmadan, yalnızca "toplum" şeklinde yapılan adlandırmaların toplumun çoğunluğu anlamına geleceğini düşünerek yorum yaptım
mdvociferous mdvociferous
Benim de bu konuda kesin olarak savunduğum bir düşünce yok aslında. Ama bi sanatçı eserini toplum için (bi düşünceyi açıklamak, milli bilinç aşılamak, toplumda eksik bir ahlaki değere dikkat çekmek) ortaya koysa da bu toplumun beğendiği veya toplumun çoğuna hitap eden bir eser olmayabilir. Yani toplumun çoğu beğendiği için pop müzik yapılmasi toplum için sanat anlayışının bir örneği değildir bence. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir : )
mdvociferous mdvociferous
Selamlar sayın ruhsuz : )
ruhsuz ruhsuz
😊😊

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol