başlıkların ötesinde

limon
aşağıdaki yazı uzun bir düşünce selinin kısa bir özeti niteliğindedir. Okumak istemeyen veya uzun olduğu için sadece sonunu merak edenlerin spoilera bakması yeterli olacaktır :)

Yine karanlıkta oturup her zamanki gibi hayatı ve insan ömrünü sorgularken aklıma güneşin içine kaç tane dünya sığdığı geldi. Bende acaba dünya'nın hacmine kaç tane insan sığabilir diye merak edip birkaç araştırma ve hesaplama yaptım sayın yazarlar. Hesaplarıma göre Dünya'nın hacmine yaklaşık 1.7 x 10*22 insan sığıyor. Aynı şekilde hesapladığımız zaman güneş'in hacmine 1.3 x 10*6 dünya sığıyor düşünüyorum da 1.3 milyon dünyaa.
Sadece Samanyolu galaksimizde güneş sistemi gibi 100 milyar(100 x 10*9) yıldız sistemi (en az bir gezegene sahip yıldız) var.
Ve evrende ise en az 200 milyar (200 x 10*9) en fazla 2 trilyon ( 2 x 10*12) galaksi olduğu tahmin ediliyor. Şimdi durup sadece üzerinde bulunduğumuz koskocaman dünya'mızın evrendeki yerini ve bu dünya üzerindeki kapladığımız yeri düşünürsek hayal bile edemeyeceğimiz kadar küçüğüz aslında. Bu durum beni çok değersiz hissettiriyor açıkçası.

Ayrıca güneş'in yüzeyinden bir ışığın dünyamıza ulaşma süresinin 8 dakika olduğunu küçük bir hesaplama ile bulabiliyoruz. Ama bu ışığın güneşin merkezinden, yüzeyine ulaşmasının 30.000 yıl ile 10 milyon yıl arası sürdüğünü düşününce dünyamızı aydınlatan ışığın milyonlarca yıl yaşında olabileceği gerçeğini görüyoruz. Yani sabah kalktığımızda yüzümüze çarpan o ışık milyonlarca yıl yaşında olabiliyor. Bütün bu zaman ile ortalama 70-80 yıl olan insan ömrünü karşılaştırırsak ne kadar da kısa kalıyor. Bu kısacık ömrümüzü milyonlarca yıl yaşında olan fotonlarda güneşlenerek geçirmek¿.

Şimdi bu bilgilere baktığımız zaman insan hacminin ve ömrünün evrende ne kadar yer tuttuğu ortada belki bir toz zerresi kadar bile değil. Ama bu ürkütücü durumu biraz daha düşününce aklıma bu kadar küçük bir hacim ve kısacık bir zaman kaplasa da bir insanın yerini başka hiçbir şeyin dolduramayacağını fark ettim. Her ne kadar birbirimize benzesekte birimizin yerini diğer milyonlarca insandan herhangi biri dolduramıyor.

Bunu bir örnekle açıklamak istiyorum. Örneğin sonsuz tane sayı olduğunu ve bu sayıların rakamlardan oluştuğunu biliyoruz. Bütün sayılara baktığımız zaman ise her ne kadar sonsuza kadar uzasada her rakamdan ve sayıdan sadece bir tane olduğunu görüyoruz. Örneğin 2 rakamı, sonsuz tane sayı var fakat sadece bir tane 2 rakamı var. Onca sayı bir araya gelip 2 rakamının yerini alamıyor.
Sonuç olarak koskoca evrende bir zerre bile olsak. Bizim için çok değerli ömrümüz evrende kısacık bir zaman bile olsa bizden bu evrende sadece 1 tane var ve bu yeri bizden başka hiçbir şey dolduramayacak. Onun için hepimiz iyi ki varız.

İyi ki varsın



ileleualatyr ileleualatyr
Siz de iyi ki varsınız sn limon, çabanıza sağlık :)
limon limon
Teşekkür ederim sayın ileleualatyr :))
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol