linç edileceğin bir fikrini yaz

mdblue
Hayatta gördüğümüz insanların çoğunun hatta en bilgili görünenlerin bile bir şeyleri kitaplardan çok ordan buradan öğrendiğini düşünüyorum. Bu yüzden de her düşünceye saygım var ama her söze inanmam.

Bu vatanın havasından suyundan mı bilmiyorum ama savunduğumuz çoğu fikrin sahipleri biz değiliz ne yazık ki…
inandığınız her ne varsa bir kez olsun ondan şüphe etmeyi deneyin, araştırın. işte o zaman bir fikre sahipsiniz ve düşünüyorsunuz demektir.
ruhsuz ruhsuz
Sevgili mdblue ben bu entrinizi ilahiyat mezunu kişilerin ağırlıklarını imam ebu hanife ile bir tutup kendilerini mezhepten üstün tutmalarına benzettim.

'Yürümenin felsefesi' kitabında nietzsche'nin edindiği fikirlerin diğer düşünürlerin metodunun aksine okuyarak değil yürüyerek oluşundan bahsedilir. Ancak onun bile hocaları vardır,hocalarından devraldığını ilerletmiştir.

Kendimizden daha iyilerini okumadan ve herhangi politik bir konumlanış edinmeden neyden nasıl söz edebiliriz?
mdblue mdblue
Aslında burada kastettiğim tam aksi. Düşünmeden duyduklarımızla fikir sahibi olduğumuzu düşünmemiz… kitap okumayı araştırıp öğrenmekle eşdeğer tuttum. Ama elbette ki tek başına okumak her şeyi öğretemez. İrdelemek, hayatla bağ kurmak ve en önemlisi idrak edip düşünmek gerek. Bu pek tabii yürümekle de olabilir. :) Yoksa tek başına okunan kitaptan da sadece bilmek için öğrenilen ilimden de yarar gelmez.
Okumayı önde tutmamın sebebi öncelikle idrak yeteneği geliştirmek gerektiğini düşünmemdir. çünkü elbette ki gelişmemiş idrak, çok yanlış anlamlara, yollara ve dediğiniz gibi de kibirlere sebebiyet verecektir.
İyi kitaplar okumak şu anda belki de var olmayan biriyle güzel bir sohbet etmek gibi de gelir. Çağın idrakinin yeni yazarlar da dahil olmak üzere çok iç açıcı olmadığını gördüğümden eski yazarlarla sohbet etmeyi Bolca tavsiye ederim. :)
ruhsuz ruhsuz
:)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol