pubmed

ruhdoc
Sayın (yazar: ruhsuz)'un sorusunu bu entry ile cevaplayalım. Meraklılar toplansın yamacıma. Bu sistem kütüphane bilgi sistemi proxy erişimi diye geçmektedir. Normalde benzer erişim sistemlerinde vpn ile erişim daha yaygın kullanılırken Gazi bu konuda da farklı davranıp proxy erişimi oluşturmayı tercih etmiş.

https://proxy2.gazi.edu.tr adresinden ilk baş kendimize proxy için şifre oluşturacağız. Daha önceden şifre oluşturmuş ama oluşturduğu şifreyi unutanlar varsa da aynı şekilde işlem yapacaklar sistemde. öğrenci bilgi sisteminde kullandığınız öğrenci numarası, şifresi ve aşağıda yazan güvenlik koduyla sisteme giriş yapın. Sizi şifre oluşturmak için bir ekran karşılayacak. Bu ekranda kendi proxy şifrenizi oluşturun. Buraya kadar geldiyseniz bir yol ayrımı sizi karşılayacak.

Proxy erişimi için 2 tane ana yöntem mevcut. Benim tercih ettiğim ve sürekli anlattığım yöntemi ilk yöntem olarak anlatacağım. Bu yöntemin diğerine göre oldukça kolay olduğuna inanıyorum ve gayet pratik bir işleyişi var.

İlk yöntemi anlatmaya başlamadan önce bu yöntem sadece Windows cihazlarda çalışmaktadır. Macbook kullanıcıları direkt kendini 2.yönteme atsınlar. Bu yöntemde Windows cihazımıza "kütüphane araç çubuğu" uygulamasını kuracağız. https://webftp.gazi.edu.tr/lib/kac linkinde olan uygulamayı indirin ve kurulumunu yapın. Kurulumla ilgili güvenlik ya da başka uyarılar gelebilir bunları da onaylayın. (mesuliyet kabul edilmez 🤪) Masaüstüne "Kütüphane Araç Çubuğu" adı altında bir uygulama gelecek. Bu uygulamayı çalıştırın. Küçük bir pencere sizi karşılayacak. En son kontrol ettiğimde tüm başlıklar düzgün çalışmıyordu ancak bizim şu anki işlem için gerekli yerler çalışıyor 😁. Açılan pencerede en aşağıda "Internet Explorer" seçili halde bulacaksınız. Buraya tıklayın. Kendi kullandığınız İnternet tarayıcı uygulama neyse bunu seçin. ❕Önemli not: bazen buradan tarayıcı seçmeye çalışmak uygulamayı çökertebiliyor. Sorun yaşarsanız tarayıcı seçmeden devam edin.❕Örnek olarak Chrome seçmiş olalım. Chrome'a listeye ekledikten sonra listeden Chrome'un seçili olduğunu kontrol edelim. Şimdi sırada altın vuruş geliyor. "Gazi Kütüphane Araç" çubuğu uygulamasında "Gazi Proxy(aktif yap" seçeneğine basın. Ve gelen pencereden "öğrenci"yi seçin. Size açılan tarayıcıda kullanıcı adı olarak okul numarası ve şifre olarak proxy için oluşturduğunuz şifreyi girin. Artık pubmed gibi veri tabanlarına erişiminiz açılmıştır 🥳🎉🥳
❕❕Önemli not❕❕işiniz bittiğinde proxy'den kendinizi ayırmayı unutmayın. Yine "Kütüphane Araç Çubuğu" içerisinde proxy'den ayrılmak için "Gazi Proxy(Pasif Yap)" seçeneğine basın ve kendinizi proxy'den ayırın.

2. Yöntem ise sürekli uğraştırıcı olacağını düşündüğüm bir yöntem. Bu yöntemi Android üstünde ya da iOS üstünde hiç test etmedim.
Windows üstünde ve macbook üstünde kullanılabilir bir yöntem.
Chrome için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/151285
Mozilla Firefox için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/151528
Macbook için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/153615
Bu sayfalarda olan görsellerdeki adımları kullanabilirsiniz. Ancak tavsiyem gene işiniz bittikten sonra proxy'den kendinizi ayırmanız yönünde olacaktır.

Proxy erişiminin kontrolü için https://whatismyipaddres.com adresine girin. Burada Gazi Üniversitesi ile ilgili bir ibare görüyorsanız bağlantınız başarılıdır.

Ayrıca proxy ile erişebileceğiniz https://depo.gazi.edu.tr adresinde işe yarar bir şeyler bulabilirsiniz kendinize. 🙃

Şimdiden herkese iyi kullanımlar dilerim.
3
ruhsuz ruhsuz
Çok teşekkür ederim sayın ruhdoc😊
ruhdoc ruhdoc
Rica ederim biraz uzun oldu 😁 ancak faydalı bir içerik oldu 👍🏽
ruhsuz ruhsuz
Kesinlikle👍
ruhsuz
Bunu okulun edu.tr li hesabıyla nasıl kullanabiliyoruz? Bilen biri entry halinde anlatabilirse güzel olur. Sonradan gelenler ya da kayıt yapmadan sözlüğü okuyanlar da faydalanabilir
2
ruhdoc ruhdoc
aslında çok zor değil oldukça basit. gün içerisinde unutmazsam entry yazayım 👍🏽
ruhsuz ruhsuz
teşekkürler sn yazar. sabırsızlıkla bekliyoruz entry'nizi

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol