confessions

selektor yapan yildiz

1. nesil Yazar - Yazar

  1. toplam entry 379
  2. takipçi 34
  3. puan 39959

can sıkan şeyler

selektor yapan yildiz
-koah atak olarak gelip, oksijensiz saturasyonu %60'larda olan hastaya "lan bu pulmoner emboli olmasın. Dur bir de d-dimer isteyeyim." Demek
-hasta yaşlı olduğu için d-dimer değerinin yüksek çıkması, d-dimer yüksek çıkınca ekartasyon için pulmoner BT anjiyografi çekme gerekliliği. Ancak bu tetkik kontrastlı yapılacağı için kreatinin değerinin yüksek olmamasının gerekmesi. Fakat hasta yaşlı olduğu için onun da yüksek olması.
- kıdemli pratisyen tarafından "ehehe ben demiştim sana yüksek gelecek." Diyerekten alaya alınma.
- acil tıp uzmanının "o zaman çekeceksin kardeş." Diye order vermesi.
- hastanın BT anjiyografi sonucunda emboli falan çıkmaması. Boşu boşuna işler uzatmış olmak.
- kapanış.

acil

selektor yapan yildiz
Kitaplarda yazdığı, notlarda okunduğu gibi değil kesinlikle. Her şey ideal şekilde ilerlemediği gibi ekstra başka işlerle de uğraşıyorsunuz. Hastayı klinik olarak takip etmenizin haricinde hastanın oksijenini takıp takmadığı, kanının laboratuvara ulaşıp ulaşamadığı gibi işleri de takip etmeniz gerekiyor. Bunlar olurken de klinik olarak doğru adımları atmanız gerekiyor.

Diğer bir durum da gelen hastaların klinik durumları açık ve net değil, o yüzden zaten kitaptaki gibi olmuyor her zaman. Örneğin kulak ağrısı olan kişi aynı anda karın ağrısı şikayetinden muzdarip olup aynı zamanda da halsizlik şikayeti tarifliyor ve beklenti de yüksek hepsine direkt etkili bir çözüm bulmanızı istiyorlar:). Skorlamalar ve kriterler yeri geliyor hayat kurtarıyor gerçekten ama hastalara hızlı hızlı bakarken onları kullanmak da nasip olmuyor her zaman. Velhasıl ideal olmayan ama işleyen bir sistemi var acilin.

Ayrıca, kolay ulaşılabilir olduğu için halkımızın dibini ekmek bandırmak suretiyle sıyırdığı yerlerdir acil. Randevu bulamadım diyen de gelir, ilaç yazdırayım diyen de gelir, gelmişken bir de muayene olayım diyen de gelir bunun sonu gelmez. Beklenti de yüksek olabiliyor. Bana bir hasta gelmişti, adam dermatolojiye gitmiş ilaçları kullandım ama kaşıntım geçmedi diye bana geliyor. Kendisine ilgili polikliniğe gitmesi gerektiğini anlattım ancak orada herhangi bir kan testi yapılmadığını ve bu tanının nasıl konduğunu, tanı için kan testi olması gerektiğini söyledi (tanılar cilt kuruluğu ve dermatit bu arada). yani benden istenen şey dermatoloji uzmanının yapmadığı testi yapmam, tekrar tanı koymam ve ilaçlarını tekrar düzenleyip tedavi etmem. Kısacası alakalı alakasız birçok kişi randevusuz bakıldığı için acili suistimal ediyor ve bu gereksiz bir yoğunluğa neden oluyor ve bazen de sizi böyle zor durumda bırakıyor. Diğer bir örnek durum ise hasta yakınlarının "gelmişken ben de bir görüneyim" diyip uzun süredir olan alakasız şikayetler için gelmesi, aslında tam emin olmadıkları şikayetleri adeta uydurmak suretiyle aktarması, hatta bunu ileri götürüp "ya evet göğsümde de ağrı oluyordu" diyerek ortalığı iyice karıştırması.
Uğraşması zor, yorucu ve ortamı ideal olmayan yerdir.

gündemi takip etmek

selektor yapan yildiz
Bizim yüzümüz hiç gülmeyecek mi? Bize reva görülen gündem bunlar mı? Birileri bir şey yapmayacak mı? Hep başkasından beklemek de doğru değil ama bu hep böyle mi gidecek?

Umut ışığımız kalmadı artık. Arada tesadüfen güzel bir şey olursa seviniyoruz.

cafe lizbon vs fiero

selektor yapan yildiz
Tus'a yakın zamanlar okula çalışmaya gelip lizbondaki taze portakal suyu ve simit ile güne başlardım. Maaş almayı da bıraktığım için para bayağı azalmıştı o aralar:) neyse efendim her ne kadar f/p cafesi olmasa da oyum lizbona.

hayatta hiçbir şeyi hak etmediğini düşünmek

selektor yapan yildiz
Ben koşullu sevgi ile bağlantılıdır diye düşünüyorum. Ne kadar iyi olursan o kadar değerlisin. Bunu daha da ileri taşıyıp bencil bir hale getirirsek, "istediklerimizi yapar, dediğimiz gibi biri olursan o zaman değerli olursun" gibi bir mantık çıkabilir ancak hayır, insan kendi başına değerli ve biriciktir zaten. O yüzden en iyisini hak ediyorsunuz:)

lazarus refleksi

selektor yapan yildiz
Beyin ölümü gerçekleşen hastada medulla spinalisteki refleks arkının hala aktif olması dolayısı ile görülen, kolları çapraz şekilde gövdede birleştirip geri bırakma şeklinde ortaya çıkabilen reflekstir. 2024 Ağustos tus'una vaka sorusu ile konu olmuştur.
Ayrıca (bkz: lazarus fenomeni)

tusbuddy

selektor yapan yildiz
Tus sürecinde kendime göre faydası olduğuna inandığım uygulamadır.
Uygulamanın kronometre özelliği var. Uygulama Çalışma sürenize göre size puan veriyor. Son 15 günün puanlarını da toplayarak sizi sıralıyor. Hatta sıralamakla kalmayıp sizi bir de puanınıza göre farklı liglere ayırıyor.
Şimdi efendim, kötü gidiyorsanız daha da kötü gitme eğiliminde oluyorsunuz. Bakıyorsunuz ki millet deli çalışmış, diyorsunuz bunlarla rekabet edilmez. Fakat eğer ki çok çalıştıysanız daha da çalışasınız geliyor. O puanlar geldikçe de insanı daha da hırslandırıyor. En azından bende öyle oluyordu.
Bir de arkadaşlarınızla grup kurup birbirinizle yarışabiliyorsunuz, o güzel oluyor. Son 1,5 ay grubumuzda çalışmayanlara mobbing yapılıyordu o yüzden mecbur çalışılıyordu.

milli kütüphane

selektor yapan yildiz
Dönem 1 iken belli bir saatten sonra geldiyseniz girmek için sıra beklediğiniz kütüphaneydi. Her gittiğimde bizim dönemden mutlaka birkaç kişi olurdu. Millet kütüphanesi açıldıktan sonra popülerliği azaldı ancak yine de gayet gidilip çalışılabilir bir kütüphane. Binanın yapım yılı (1983) düşünüldüğünde aslında hoş bir mekandır.

Hatırladığım kadarıyla pandemiden önce müjgan Cumbul salonu 24 saat açık oluyordu. Pandemiden sonra çalışma saatlerinde değişiklik oldu, örneğin eskiden pazar da açıktı şu an pazarları kapalı.
24 saat çalışmak için (bkz: millet kütüphanesi) çok daha uygun.

final taktikleri

selektor yapan yildiz
Final notu+ final çıkmış analizi+ komite çıkmış analizinin işe yarayacağını düşünüyorum. Konu çalışma olayı zaten çok yetişmiyor genellikle.

Ben en son 3 sene önce girdim onda da zaten online idi. O yüzden hatırladıklarım bu kadar :').
Yatırım tavsiyesi değildir.

gütfsözlük

selektor yapan yildiz
Aslında gazi tıp forum gibi kullansak baya efektif olacak site bence. Dönem 1'den asistan doktora kadar geniş çeşitlilikte bir popülasyon var. Hal böyle olunca, çok güzel bir bilgi paylaşımı olabilir diye düşünüyorum.

Site bence iç karışıklıklara kurban gitti. Tartışmalar oldu, o tartışmalar ileri gitti, sonra sözlüğü yavaş yavaş bırakanlar oldu. Öyle olmaması gerekiyordu.
(bkz: yüz göz olduk yar seninle)

pratisyen olacaklara tavsiyeler

selektor yapan yildiz
Evet 24' mezuniyetine az bir zaman kalmışken ve artık sözlükte pratisyenler ve asistanlar da varken yazarların görüşlerini merak ettiğim tavsiyelerdir.
Bu süreçte neye dikkat edilmeli? Nelere çalışılmalı ve ve neler geliştirilmeli? Nasıl yerler tercih edilmeli?
Bu başlık altında pratisyenlik yapacaklara söylemek istediklerinizi topluyoruz.

tıpta motivasyon kaynağım

selektor yapan yildiz
"beni motive eden şeyler mi? Bu sorunun cevabını kim verebilir? Motivasyon çeşitli katmanlarda gerçekleşebilir. Yalnızca birinci katman olan hayvani motivasyonlardan başka şeylerin de bizi etkilemeyeceğine kim karar verebilir? Hayır, hayır... Bakıyorum da yine sorunuzu tekrarlamaya hazırlanıyorsunuz; sorunuzu cevaplamaya çalışacağım. Tıp eğitimi benim on yılımı aldı. Artık paraya ihtiyacım yok diye bu eğitimi ve bu yılları bir kenara mı atayım? Yıllardır gösterdiğim çabaları haklı çıkarmak için doktorluk yapıyorum, benim için tutarlılık ve yaşamı değerli kılma yolu bu. Ve anlam katma! Her gün oturup da paramı mı sayacağım? Siz yapar mıydınız? Kesinlikle yapmazdınız! Beni motive eden bir şey daha var. Sizinle beraberken yaşadığım entelektüel alışverişten zevk alıyorum."

(bkz: kitap alıntıları)
(bkz: Nietzsche ağladığında)
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol