confessions

necdetersoz

1. nesil Yazar - Yazar -
Necdet Ersoz

  1. toplam entry 80
  2. takipçi 15
  3. puan 12243

kare'deki minik siyah kedi

karedeki kedi
Bugün ders çalışırken fark ettim kendisini. Ailemize yeni dahil olmuş sanırım. Minik olmasından dolayı olsa gerek fazlasıyla ürkek kendisi. Ama minicik ve çok guzelll! Ürkekligi geçince seveceğim kendisini, tabi müsaade ederse! :)

ağlamak

ileleualatyr
0-4 yaş için toplum içinde umursamadan yapılan sonrasında bi 15-16 yaşa kadar toplum içinde yapmaktan utanılan eylem.
Sonra ne mi oluyor? Bir gün içinizdeki o yoğun üzüntüyü eve kadar taşıyamıyorsunuz. Bir bakmışsınız yürürken ağlamaya başlamışsınız. Sonra birkaç kez daha tekrarlıyorsunuz ve görüyorsunuz ki ağlamanız kimsenin umrunda değil. Bunu fark etmenizle üstünüze bir rahatlık çöküyor işte. Sonra zaman mekan fark etmeksizin ağlayabilmeye başlıyorsunuz.

beklentisiz olmak

ileleualatyr
Bu eyleme en çok yaklaştığım nokta beklentisizmiş gibi olmak hâlidir.
Beklentinin olmasıyla aynı derecede hayal kırıklığı yaratma potansiyeline sahip olsa bile bir süreliğine kafanızdaki korku senaryolarını azaltmaya yardımcı olduğundan kısmen faydalı diyebilirim.

2024

ileleualatyr
2023'ü düşünüyorum. Güzel başlayıp kötü ilerleyip kötü bitmişti. 2024'ü düşünüyorum. Kötü başladı ve kötü bitiyor.
2025'i düşünmek işime gelmedi elimdeki verilerle.

yeni stajyerlere tavsiyeler

inthebleakmidwinter
Başlangıçta dahiliye ve pediatri almanın dezavantaj oluşturduğu fikrine şiddetle itiraz edeceğim. Stajlar hocaların bizden hıncını çıkardığı programlar değil. İlk başta kalanların fazla olmasının nedeni de büyük oranda irregülerler. Genelde bir grup öğrenci o stajları tekrar tekrar alıyor her seferinde ve bu da sene başlarına denk düşüyor. sıkı tutulmasının nedeni de doğal olarak gevşemenin önüne geçmek.

Dahiliye okulumuzda görece (Pediatriye nazaran) daha kolay geçilen bir staj. Pediatrinin kalma oranının fazla olmasının en önemli nedeni ise bir staj programı ve müfredat olarak diğer tüm dönemlerin ve stajların aksine ezberci bir metottan ziyade “yaklaşımcı”, “semptomatik” ve “semiyolojik” bir eğitim vermesi. Biz öğrenciler bu metoda yabancı olduğumuz için genellikle daha çok zorlanıyor ve kalıyoruz. Örneğin başta dahiliye olmak üzere tüm komiteler ve stajlar hep hastalık ya da bir patoloji, patofizyoloji, hastalık nedeni, tedavi yöntemleri anlatıp sorarken pediatri hep bir semptomu ana konusu ve başlığı haline getirip bunu hastalıkla neticelendiriyor.

Klasik bir öğrenci çok rahat bir hastalığın semptomlarını sayabilirken, pediatride bir semptomun hangi hastalıklarla ilişkilendirilmesi gerektiğini çalışıyor. Örneğin en basit görünen ama en önemli konularından biri olan ateş konusunu “ateşli çocuğa yaklaşım” olarak ele alıyor. Gis hastalıklarını sıralamak yerine “karın ağrısına yaklaşım” şeklinde ele alıyor. Yer yer böyle semiyolojik bir bakış açısı sunması hem daha pratik oluyor hem de pediatriye diğer staj ve komitelere çalıştığımız gibi çalışmayı güç koşarak daha karmaşık bir hale getiriyor.


Küçük stajlar ile başlamış ve gerçekten mümkün mertebe seneyi verim alarak geçirmeye çalışmış biri olarak anamnez almayı Mayıs ayında öğrenmek gerçekten çok talihsiz bir hadise olmuştu benim için. Çünkü bunu eksiksiz ve özenle anlatan yegane staj dahiliye. Muayene ve temel becerileri de yine aynı şekilde dahiliye (ve genel cerrahi) en iyi anlatıyor.

Derdiniz stajları geçmek olursa geçersiniz ama gerçekten öğrenmek, not okumaktan ziyade hastayı okumak olursa (tekrardan tersten başlamış ve küçükleri önce almış biri olarak söylüyorum) en iyi sıralama dahiliyeden başlayarak gitmektir. Bunu sırasıyla pediatri ve genel cerrahi takip ediyor.

Konu çok uzun olması bakımından benim dönem 4 ve 5 için çıkardığım ders şu ki, staj geçmek isterseniz şansınız bir kötü gider iki kötü gider ama en sonunda kayıpsız veya az kayıpla geçersiniz. Ama derdiniz ve birinci önceliğiniz hastaya yaklaşmak, hastayı okumak veya hastaya dokunmak değilse en iyi notlarla geçmiş olsanız bile verimsiz geçmişsiniz demektir.
2
fahri muzdaribi fahri muzdaribi
Sizin dönemde tutum nasıldı bilmem ama bu sene adaletsizliğin kitabı yazıldı
inthebleakmidwinter inthebleakmidwinter
Doğrudur tabi her detayıyla her şeyi bilemeyiz ama büyüklerden başlamak genel olarak avantajdır

pubmed

ruhdoc
Sayın (yazar: ruhsuz)'un sorusunu bu entry ile cevaplayalım. Meraklılar toplansın yamacıma. Bu sistem kütüphane bilgi sistemi proxy erişimi diye geçmektedir. Normalde benzer erişim sistemlerinde vpn ile erişim daha yaygın kullanılırken Gazi bu konuda da farklı davranıp proxy erişimi oluşturmayı tercih etmiş.

https://proxy2.gazi.edu.tr adresinden ilk baş kendimize proxy için şifre oluşturacağız. Daha önceden şifre oluşturmuş ama oluşturduğu şifreyi unutanlar varsa da aynı şekilde işlem yapacaklar sistemde. öğrenci bilgi sisteminde kullandığınız öğrenci numarası, şifresi ve aşağıda yazan güvenlik koduyla sisteme giriş yapın. Sizi şifre oluşturmak için bir ekran karşılayacak. Bu ekranda kendi proxy şifrenizi oluşturun. Buraya kadar geldiyseniz bir yol ayrımı sizi karşılayacak.

Proxy erişimi için 2 tane ana yöntem mevcut. Benim tercih ettiğim ve sürekli anlattığım yöntemi ilk yöntem olarak anlatacağım. Bu yöntemin diğerine göre oldukça kolay olduğuna inanıyorum ve gayet pratik bir işleyişi var.

İlk yöntemi anlatmaya başlamadan önce bu yöntem sadece Windows cihazlarda çalışmaktadır. Macbook kullanıcıları direkt kendini 2.yönteme atsınlar. Bu yöntemde Windows cihazımıza "kütüphane araç çubuğu" uygulamasını kuracağız. https://webftp.gazi.edu.tr/lib/kac linkinde olan uygulamayı indirin ve kurulumunu yapın. Kurulumla ilgili güvenlik ya da başka uyarılar gelebilir bunları da onaylayın. (mesuliyet kabul edilmez 🤪) Masaüstüne "Kütüphane Araç Çubuğu" adı altında bir uygulama gelecek. Bu uygulamayı çalıştırın. Küçük bir pencere sizi karşılayacak. En son kontrol ettiğimde tüm başlıklar düzgün çalışmıyordu ancak bizim şu anki işlem için gerekli yerler çalışıyor 😁. Açılan pencerede en aşağıda "Internet Explorer" seçili halde bulacaksınız. Buraya tıklayın. Kendi kullandığınız İnternet tarayıcı uygulama neyse bunu seçin. ❕Önemli not: bazen buradan tarayıcı seçmeye çalışmak uygulamayı çökertebiliyor. Sorun yaşarsanız tarayıcı seçmeden devam edin.❕Örnek olarak Chrome seçmiş olalım. Chrome'a listeye ekledikten sonra listeden Chrome'un seçili olduğunu kontrol edelim. Şimdi sırada altın vuruş geliyor. "Gazi Kütüphane Araç" çubuğu uygulamasında "Gazi Proxy(aktif yap" seçeneğine basın. Ve gelen pencereden "öğrenci"yi seçin. Size açılan tarayıcıda kullanıcı adı olarak okul numarası ve şifre olarak proxy için oluşturduğunuz şifreyi girin. Artık pubmed gibi veri tabanlarına erişiminiz açılmıştır 🥳🎉🥳
❕❕Önemli not❕❕işiniz bittiğinde proxy'den kendinizi ayırmayı unutmayın. Yine "Kütüphane Araç Çubuğu" içerisinde proxy'den ayrılmak için "Gazi Proxy(Pasif Yap)" seçeneğine basın ve kendinizi proxy'den ayırın.

2. Yöntem ise sürekli uğraştırıcı olacağını düşündüğüm bir yöntem. Bu yöntemi Android üstünde ya da iOS üstünde hiç test etmedim.
Windows üstünde ve macbook üstünde kullanılabilir bir yöntem.
Chrome için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/151285
Mozilla Firefox için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/151528
Macbook için -> https://lib.gazi.edu.tr/view/page/153615
Bu sayfalarda olan görsellerdeki adımları kullanabilirsiniz. Ancak tavsiyem gene işiniz bittikten sonra proxy'den kendinizi ayırmanız yönünde olacaktır.

Proxy erişiminin kontrolü için https://whatismyipaddres.com adresine girin. Burada Gazi Üniversitesi ile ilgili bir ibare görüyorsanız bağlantınız başarılıdır.

Ayrıca proxy ile erişebileceğiniz https://depo.gazi.edu.tr adresinde işe yarar bir şeyler bulabilirsiniz kendinize. 🙃

Şimdiden herkese iyi kullanımlar dilerim.
3
ruhsuz ruhsuz
Çok teşekkür ederim sayın ruhdoc😊
ruhdoc ruhdoc
Rica ederim biraz uzun oldu 😁 ancak faydalı bir içerik oldu 👍🏽
ruhsuz ruhsuz
Kesinlikle👍

içini dök

clarice starling
kedim kayboldu. ölsem daha iyiydi. yeni yılın ilk gününde hayatımın en değerli ve tek güzel şeyini kaybettim. salı günü sınavım var ama iki gündür ağlamak ve uyumak haricinde hiçbir şey yapamadım. artık gözlerim acır hale geldi, uykum olmasa bile gözlerimi açık tutmak çok zor geliyor. uykum olmasa bile uyumak için kendimi zorluyorum çünkü uyanık olmak istemiyorum, uyuduğumda üzüntümü hissetmiyorum çünkü. uyanıkken düşünmeden duramıyorum, düşünmek de beni çok üzüyor, bunu nasıl aşarım bilmiyorum. her şeyimi kaybetmiş gibi hissediyorum. "her şey iğrenç, hayattan nefret ediyorum ama çok şükür ki kedim var. o da olmasa napardım bilmiyorum." dediğim kedim kayboldu. ona olan sevgimi sabote etmeyecek, sevgimi gösterdiğimde bunu bana karşı kullanmayacak tek varlıktı. yanımda olmadığı için sanki artık hiçbir şeyle başa çıkamayacak gibiyim. elimde bir tek o vardı ve şimdi o da yok. delirecek gibi hissediyorum. başına ne geldiğini bilmemek de beni çıldırtıyor. şimdi nerde, ne yapıyor diye düşünmekten kafayı yiyeceğim. acıkmış mıdır, korkmuş mudur, en önemlisi hayatta mıdır? sağ salim geri dönmesi için o kadar çok şeyden vazgeçerdim ki...
3
mandalinasoydumbasucumakoydum mandalinasoydumbasucumakoydum
Sizin adınıza o kadar üzüldüm ki sayın clarice starling. Umarım bir an önce kedinizi sağ salim bulursunuz
elegantmoon elegantmoon
çok üzüldüm sayın clarice starling:( benimki de çok kaçardı eskiden evden, kendi geldi ama hep. umarım sağ salim gelir sizinki de:(
clarice starling clarice starling
teşekkür ederim güzel dilekleriniz için

gece yapılan otobüs yolculuğu

lavinia
Su an yaptığım şey ❤️

8
ileleualatyr ileleualatyr
İyi yolculuklar sn lavinia 🧡
lavinia lavinia
Teşekkür ederimmm❤️❤️❤️
ruhsuz ruhsuz
Biebirinize kalp atıp durmayın kıskanıyorum
ileleualatyr ileleualatyr
Tmm
lavinia lavinia
Fjsjdjakdkajdjak
moonlight moonlight
Nereye sayın laviniaaa, yakınıma mı geliyorsunuz yoksa :)
lavinia lavinia
Ah keşke keşke
moonlight moonlight
Ooouu bu beni üzer :(

çoğu şarkının akustik versiyonunun daha güzel olması

leavesfromthevine
https://open.spotify.com/track/56PUFb1dBBQCrD0jNUSQR3?si=PwFMmc3QTQac57NWKgJBaA&utm_source=copy-link
(Jeff buckley-lover you should have come over)

Bir de nothing but thieves'in bu şarkıyı coverladığını keşfettim ki kendileri çok sevdiğim bir gruptur onu da bırakıyorum:
https://open.spotify.com/track/07fbp9X6SVbHbk5MiKdkD5?si=aiWNBXwLROSFHZU1XfNsvg&utm_source=copy-link

Ayrıca:
(bkz: başlık açıp kendi çalıp kendi oynayan yazar)

leylak

leavesfromthevine
"İ lost myself on a cool damp night
İ gave myself in that misty light
Was hypnotized by a strange delight
Under a lilac tree"
Sözlerine sahip ve Jeff Buckley tarafından müthiş coverlanmış "lilac wine" şarkısını bırakıyorum buraya
9
ileleualatyr ileleualatyr
Bu kadar erken ölmeseydi :(
leavesfromthevine leavesfromthevine
:') bir yavuz çetin bir jeff buckley.. ikisi ne zaman aklıma gelse hüzün doluyorum
daenerys targaryen daenerys targaryen
bu şarkısını bilmiyordum ama hallelujah diye bir şarkısı var çok güzel, lütfen dinleyin sözlük halkı
leavesfromthevine leavesfromthevine
Bütün grace albümü dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim sayın daenerys targaryen
ileleualatyr ileleualatyr
Hallelujah galiba leonard cohen'in, jeff coverlamış
ileleualatyr ileleualatyr
Jeff… askerlik arkadaşım sanki ksksksksk neyse bir kez daha anmış olalım 🥲
leavesfromthevine leavesfromthevine
Evet leonard cohenin şarkısıdır bildiğim kadarıyla grace albümünde üç tane cover parça var
leavesfromthevine leavesfromthevine
Corpus christi carol bir diğeri de
daenerys targaryen daenerys targaryen
o zaman dinlensin ama yarın bugün halletmem gereken immünoloji var :d

beirut

ileleualatyr
Bünyeme huzur aşılayan şarkıların sahibi grup. Ayrıca “ederlezi” yorumları da müthiştir.
En sevdiğim şarkılarını bırakıyorum, hizmette sınır yok.

nahif

ileleualatyr
Sıklıkla naif ile karıştırılan; ince, hassas, duygulu anlamlarına gelen kelime.
Naifse saf, deneyimsiz anlamlarına gelir; çoğu zaman olumsuzu kasteder.
Genelde insanlar naif kelimesini kullandığında “nahif”i kastetmektedir. Neticede bir harf Türkçede çok şeyi değiştirmektedir.
Bilgilendirme servisi bitti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol