confessions

ruhsuz

1. nesil Yazar - Yazar

  1. toplam entry 169
  2. takipçi 51
  3. puan 55948

pratisyen

schlimazl
İlk maaşıma özel başlık :)
Meslekte 1. Ayım bitti. Refakat adı altında da olsa ilk günden beri primer hasta bakıyorum. Sora sora çok şey öğreniyorsunuz ama Tek bir şey diyeceğim. Arkadaşlar ders çalışın. Acillere ne kadar hakimseniz özgüveniniz de bir o kadar artıyor. İntörnlerin mezuniyeti de yaklaşmışken birkaç öneri vermek isterim.
1-) acillere hakim olacaksın. Anafilaksiyi arresti bileceksin. İlk seferinde tabi ki yönetmek kolay olmayacak ama öğrenirsin. Üsye ilacı bilme ama adrenalini bileceksin. Zamanla yarıştığın durumlar gerçek acil olanlardır unutma.
2-) tus hedefleyen biriyseniz bulduğunuz her ortamda uyumayı ve post nöbet ders çalışmayı öğrenmek durumundasınız. Vakit buldukça tus çalışın işe başlayınca o kadar kolay olmuyor malesef.
3-) bilmediğinizi hastaya çaktırmayın. Basit bir öneri gibi görünse de oldukça zor. Yeni başladığımız çok çok belli oluyor :) yapacak bir şey yok onu da öğrenicez
4-) ben bir tık yoğun sayılabilecek bir ilçe acilinde çalışıyorum. Acil insana çok şey katıyor. Arresten tutun svo'ya Anafilaksiye kadar görmediğim şey kalmadı. Az önce paraziter hastalık tanısı koydum mesela. Küçük bir örnek :)
5-) sistemi bilmek zorundasınız. Adamlar bir cümlemizden bile neler neler yapabiliyor. Duydukça şaşırıyorum. Önemli olan sadece hastaya tedavi vermeniz değil bunları belgelemek zorundasınız. Yine başıma gelen bir örnek. Hastalar bazen durumun ciddiyetini kavrayamayıp izinsiz hastaneyi terkedebiliyor. Yoğun bir günde gözden kaçabilir. Sisteme not düşmek zorundasınız. Hastanın başına bir şey gelse sizin de başınız yanar.
6-) çocuk acil intörnlüğünü iyi geçirin. Pratisyenlikte en çok işime yarayan, bir şeyler öğrendiğimi farkettiğim staj olur kendisi.kendinizi doktor gibi hissettiğiniz nadir yerlerdendir çocuk acil. Pediatri sevmeyen biri olduğumu da hatırlatmak isterim :)
7-) sizden kıdemli olan pratisyenlere varsa uzmanlara soru sormaktan asla çekinmeyin. Böyle böyle öğrenicez böyle böyle öğreticez.
8-)son olarak tekrarlamam gerekirse tus da isteseniz başka bir şey de planlasanız ders çalışmak ve temel doktorluk becerisini kazanmak zorundasınız.

Korkmayın yaparsınız. Hepinize sağlıklı günler.
4
selektor yapan yildiz selektor yapan yildiz
Peki bu öğrenme süreci nasıl oluyor sayın schlimazl? Öğrenene kadar arada sıkıntı yaşayan hasta oluyor mu? İntörnlükten pratisyenliğe geçiş süreci nasıl işliyor?
schlimazl schlimazl
Bende hala öğrenmekteyim sayın syy. İlk günlerde nasıl yani ben mi hasta bakıcam, reçeteyi de ben yazıcam, hocan mıyım gerçekten diyordum. İlk birkaç nöbet her şeyi sordum. Neyi ne zaman kime yazıcam gibisinden. Arka sekmede Google'm hep açık olur :) İntörnlükten en büyük farkı sorumluluk. Herkes sizin ağzınıza bakıyor öyle söyliyim. İntörnlükte bize denileni yapıyorduk pratisyenlikte de tam tersi sizin bir şeyler demeniz gerekiyor. Siz söyleyeceksiniz onlar yapacak.Eksik olduğumuz yukarıda da çalışın dediğim kısım tam da bu. Bilsek de söylesek :) öğrenmenin en basit yolu görmek, tecrübe etmek. Sorun. Burda ne düşündük niye bunu verdik. Bir sordun iki sordun üçüncüye öğreniyorsun zaten. Şu ana kadar hastalarımda bir sıkıntı olmadı. Bazen taburcu etmese miyim dediğim oluyor ama. Hastayı gönderdikten sonra aklıma başka şeyler geldiği oluyor. İlk başta korkuyordum hasta bakmaktan da içine girince alışıyorsunuz.
selektor yapan yildiz selektor yapan yildiz
Teşekkür ederim sayın schlimazl bilgilendirici bir yorum ve entry oldu hekimlik hayatınızda basarilar dilerim
schlimazl schlimazl
Teşekkür ediyoruum sayın syy. Size de güzel bir meslek hayatı diliyorum

bunu biliyor muydunuz

ruhsuz
Gütfsözlükte düzenlenmiş entrilerin saatinin yanında ufak bir işaret oluyor ancak ekşi sözlükteki gibi hangi tarihte en son düzenleme yapıldığı yazmıyor.
Bunu biliyor muydunuz?

ankara'da tiyatroya tutunmak

ansia
geçen sene her 2 haftada 1 oyuna giderek en sonunda gidebilecek oyun bulamamıştım, ondan önceki senelerde oyuna göre seçerdim ama kötü de olsa oyunları izledikçe farkettim ki beni çeken oyunun konusu değil tiyatroymuş, umarım en kısa zamanda tekrar o eski günlerimize döneriz. yanımda kim olur bilemiyorum ama bonappleda pasta yiyip ordan aküne gidip keyifli bir akşam geçireceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum
3
ansia ansia
23 senedir ankarada yaşayan biri olarak söylüyorum ankarada yapılacak en kaliteli aktivitedir
fistikgibiri fistikgibiri
vay be, az önce hayatımı okudum bu yazıda :o
ansia ansia
senin anon hesabınım ne çabuk unuttun :P

aşık olduğunuzu nasıl anlarsınız

shogun
Karşı taraf size dünyanın en güzel/yakışıklı insanı olarak geliyorsa,onu obsesyon haline getirmişseniz ve normalde hissedilmeyen bir coşku,heyecan,karnında kelebekler uçuşması gibi şeyler oluyorsa tebrikler aşık oldunuz demektir.Ne olursa olsun dünyanın en müthiş olaylarından birisidir.

çomak parmak patofizyolojisi

selektor yapan yildiz
Sadece kronik hipoksiyle ortaya çıkmaz. Crohn hastalığında bile görülebilir.
4
ruhsuz ruhsuz
Evet aslında entriyi eksik yazmışım.
Patofizyolojisi hipoksiye dayananlarda vegf artışı.idiopatik olanlarda adı üstünde :)
selektor yapan yildiz selektor yapan yildiz
Gittim baktım diğerlerinde de vegf artıyor diye gördüm sayın ruhsuz sıkıntı yok:) stajlarda hep akciğer hastalıkları sayılıyor sonra hocalar başka diye sormaya devam ediyor xhxjxjxj
ruhsuz ruhsuz
Haha bu sene gastroda idiopatik diye geçiştirmişlerdi o yüzden ekledim

Başka kelimesi zaten baya yorucu😀
selektor yapan yildiz selektor yapan yildiz
Doğru :))

schamroth's sign

necdetersoz
kardiyolog Leo Schamroth'ın adıyla bilinen schamroth's window test'in bulgusu.

normalde karşı karşıya getirilen işâret parmakları arasında kapalı bir eşkenar dörtgen şekli oluşur. buna schamroth's window denir. sebebi, tırnak ile tırnağın proksimali arasındaki yaklaşık 160 derecelik lovibond angle'dır. bu açının, 180 dereceden fazla ve parmakta distal phalangeal distance'ın interphalangeal distance'tan fazla olduğu durumda eşkenar dörtgen kaybolur, schamroth's sign pozitiftir. clubbing (çomak parmak, hipokrat parmağı) göstergesidir. bâzı insanlarda doğuştan, herhangi bir hastalığa işâret etmeksizin yapısal olarak pozitif olmakla birlikte çok fazla hastalıkla ilişkili olabilir.

ayrıca sınavlarda, pratiklerde ve yatak başlarında hocaların sormayı çok sevdiği konular olarak,
(bkz: çomak parmak nedenleri)
(bkz: çomak parmak patofizyolojisi)


göbek adı

kaleidoscope
Benim ailemde kimsede bulunmadığı için arkadaşlarımda rastladığımda neden hâlâ sürdürüldüğünü anlayamayıp şaşırdığım bir gelenekti. Ta ki şu reelsı görene kadar...


empati

kaleidoscope
fibromiyaljim başladığından beri herkesten görmeye çok daha fazla ihtiyaç duyduğum bir yetenek. bu gerçekten bir yetenek. belli başlı konularda herkes çok kolayca empati yapabilirken kalan milyonlarca duruma karşı insanlar empati kurmuyor da "bu yaşıma kadar yaşadıklarımla oluşturduğum kişilikle ben bu olayla karşılaşsam ne tepki verirdim" diyor bence. empati kurarken bir süreliğine de olsa o kişinin hayatını baştan itibaren benimsemek gerekiyor bence. tabii o kişinin bedenine girdikten sonra çıkıp kendi bedeninize dönebilmek de gerekiyor. yoksa durum patolojik bir hale dönüşüyor. nereden bildiğimi sormayın.

bonus
ortaokuldan beri biri empati dediğinde içimden geçirip zihnimde dans ettiğim şarkı:

d3 ağlama duvarı

gri
endokrin ve ürogenital komitesine ayrı başlık açmak istemedim, direkt burada ağlayayım

bu komitenin zorluğu konularından değil ya, konu yoğunluğu çok ve çok dağınık. komite başında ne vardıı şimdi ne var. çok tükenmiş hissediyom, doğru düzgün çalışamadım bile bu yüzden. dönem 3 müfredatını hazırlayan ekibi çok merak ediyorum. insan gücünü aşan, böyle ondan mucizeler bekleyen bi akışı var. tamam geçer not alıyoruz da doktorluğa dair ne öğrenebiliyoruz? her şey bi sonraki ay diğer komiteye çalışırken kaybolup gidiyo :<

27 yaş krizi

schlimazl
ikinci ergenlik dönemi olarak da adlandırılan hayatın kırılma noktalarından biri. daha önce burda da bahsettiğimi hatırlıyorum. 25 yaşının ilk günlerini yaşayan, belki de bu krizin tam ortasında olan biri olarak konuşmak istedim. bana ne olduğunu, olduğunu sandığımı, anlatırsam küçük bir farkındalık oluşturabilirim belki.
ilk önce çok büyük bir değişimin ortasında olduğumu söylemeliyim. bu dönemde altında ezildiğiniz sorunlarla yaşamayı öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. basit gördüğünüz problemlerin aslında büyük sorumluluklar olduğunu anlıyorsunuz. önünüze hayatınızı büyük ölçüde değiştirecek birkaç seçenek çıkıyor. attığınız her adımın sonucunu yaşayarak tecrübe kazanıyorsunuz. büyümekten ziyade olgunlaşıyorsunuz. asıl hayatınızı kuruyorsunuz. bu yaşa kadar aileniz birçok şeyi arka planda sizin için düşünüp hallediyordu zaten. artık tam bağımsız bir birey oluyorsunuz. her detay önemli hale geliyor. mesleğe adım atmak başlı başına stresli. evini belki ilk kez belki ikinci kez terketmek zor gelebiliyor. nasıl yaşayacağınızın kararını veriyorsunuz. öyle ortada kalmışlık bir zaman dilimi.
bazen bazı şeylere geç kaldığınızı düşünüyorsunuz. zaman varken yapmadıklarınız bir film şeridi gibi akıyor gözünüzün önünden. herkes kendi zamanında yaşar geç kalmak diye bir şey söz konusu değil biliyorum. yine de böyle hissetmeyi engelleyemiyorum.
tüm bu yazdıklarımı düşününce farkında olmak bunu atlatmanın bir yolu sayılmaz mı.. sanırım özgüveni kaybetmemek gerekiyor. kendine inanıp yola devam etmeli. zaman her şeyin ilacı. ayaklarınızın yere sapasağlam bastığı günler yaşamanızı diliyorum efenim.

insanın başı sıkışınca arayacağı dizi karakteri

selektor yapan yildiz
(bkz: ithal başlık)

1. Dr. Wilson- house Md: gerçek dosttur. Özellikle acilden hasta danışmak için harika olurdu. House kendini ameliyat etmeye çalışırken uyanamayıp telefonu açmamışlığı vardır ama yine de olsundur.

2. Behzat komiser- Behzat ç: amirim muhtemelen küfür edip kapatırdı ama yine de Ankara içinde çözemeyeceği sorun yok. Şansımı denemek isterdim.

3. Adnan ziyagil- aşkı memnu: adam zengin.

Bonus: sümbül Ağa- muhteşem yüzyıl

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol